Τηλέφωνο 2310 222 303

Ιδιότητες των χρωμάτων

Ιδιότητες των χρωμάτων

Για να σκουρύνετε το κόκκινο προσθέσατε με την άκρη του πινέλου αλίζαριν βυσινί με λίγο μπλε ή πράσινο.Το κόκκινο δεν φωτίζεται όταν αναμειγνύεται με άσπρο γιατί δίνει ροζ . Πρέπει να συνδυάσετε αλίζαριν κρίμσον με κόκκινο καδμίου, πορτοκαλί και κίτρινο για ένα πάρετε ένα θερμό κόκκινο μεγάλης έντασης. Το ίδιο χρώμα με άσπρο γίνεται ένα πιο ψυχρό φωτεινό κόκκινο.

Για ένα χλωμό πράσινο προσθέσατε λίγο θάλο πράσινο σε άσπρο. Για πιο σκούρο πράσινο προσθέσατε λίγο κόμπαλτ, ή θαλομπλέ ,ή ουλτραμαρίνα.

Αν και το κόκκινο , το μπλε , το πράσινο και το καφέ μπορούν να γίνουν πιο σκούρα όταν αναμειχθούν με λίγο μαύρo, προτιμήστε να βάλετε ένα άλλο σκούρο χρώμα όπως ουλτραμαρίνα στο κόκκινο, και πράσινο ή αλίζαριν στο μπλε. Μπορείτε βέβαια να προσθέσετε μαύρο σε ένα σκούρο χρώμα .

Το κίτρινο σκουραίνει προσθέτοντας ώχρα, αλλά δεν θα είναι πραγματικό κίτρινο. Το κίτρινο με το μαύρο δίνουν ένα βρώμικο πράσινο (λαδοπράσινο). Η ώχρα σκουραίνει με ψημένη σιέννα και λίγο μαύρο.

Προσθέσετε λίγο κόκκινο, μπλε, ή πράσινο για να κάνετε το μαύρο θερμότερο ,ή ψυχρότερο.

Το υπερβολικό μαύρο δεν μπορεί να είναι αληθινό ,ούτε το πολύ άσπρο που μοιάζει σαν κιμωλία.

Απέναντι στην ουλτραμαρίνα είναι το κίτρινο. Έτσι το κίτρινο σκουραίνει με ουλτραμαρίνα. Οι ψημένη ούμπρα και η ουλτραμαρίνα ανακατεύονται και δίνουν  ένα σκούρο γκρι, κατάλληλο για πρωινές σκιές . Το αδιαφανές πορτοκαλί καδμίου και το αδιαφανές μπλε δίνουν ένα ουδέτερο σκούρο. Η ψημένη σιέννα με την ουλτραμαρίνα δίνουν μία απόχρωση ψημένης ούμπρας. Η ψημένη σιέννα είναι το σκούρο του πορτοκαλί καδμίου. Η ψημένη σιέννα με την ουλτραμαρίνα δίνουν επίσης ένα ουδέτερο σκούρο.

Το αδιαφανές κόκκινο καδμίου με το διαφανές θαλομπλέ κάνουν ένα ουδέτερο χρώμα κατάλληλο σαν σκιά σε ντομάτα .Το πέρμανεντ ροζ και το θαλομπλέ είναι αντίθετα στο χρωματικό τροχό και δίνουν τα σκούρα μπροστινών πλάνων νωρίς το απόγευμα. Το αλίζαριν κρίμσον και το θαλομπλέ  δίνει ένα ικανοποιητικό βιολετί με λίγο άσπρο . Το έτοιμο βιολετί σκουραίνει με αλίζαριν κρίμσον, αλλά γίνεται πιο φωτεινό και ψυχρό με κόμπαλτ και λίγο άσπρο. Το βιολετί δεν είναι ούτε ψυχρό ,ούτε θερμό.

Τα θαλοπράσινο είναι διαφανές. Με λίγο άσπρο και ανοιχτό κίτρινο γίνεται αδιαφανές με μεγάλη ένταση. Το πράσινο οξειδίου είναι ένα σχετικά θερμό ημιδιαφανές πράσινο .

Το πορτοκαλί με το κόμπαλτ μπλε δίνουν ένα ουδέτερο χρώμα. Το κίτρινο και το πορφυρί δίνουν σκούρο καφέ και όχι ουδέτερο σκούρο , ή γκρι.

Όλα τα αντίθετα χρώματα (κόκκινο-πράσινο, πορτοκαλί- μπλε, βιολετί- κίτρινο) δίνουν ουδέτερα καφέ.

Τα πραγματικά βασικά χρώματα είναι η ματζέντα, το κυανό και το κίτρινο. Η ανάμειξη τους παράγει όλα τα χρώματα.

Το κόκκινο είναι απέναντι στο κυανό με το οποίο δίνει ένα ουδέτερο γκρι. Το κόμπαλτ με το πορτοκαλί δίνουν επίσης ένα ουδέτερο γκρι ,όπως η ψημένη ούμπρα και η ουλτραμαρίνα. Το σκούρο κίτρινο είναι καφέ. Όταν το κυανό σκουραίνει γίνεται ουλτραμαρίνα ,όπως ο ουρανός. Το πρωσικό πράσινο είναι ένα μαύρο πράσινο που δίνει ένα βρώμικο πορφυρί ,αλλά ωραία πράσινα όταν ανακατευτεί με κίτρινο καδμίου. Προσοχή για να μη έχετε λασπώματα πρέπει να αναμειγνύετε ψυχρά με ψυχρά χρώματα και θερμά με θερμά. Όταν αναμείξετε ψυχρά με θερμά χρώματα θα έχετε ουδέτερα καφέ χρώματα.

Η ματζέντα είναι διαφανής αλλά όχι σταθερή. Αντικαταστάθηκε από το πέρμανεντ ροζ .

Το ανοιχτό κίτρινο και το μεσαίο κίτρινο είναι απέναντι στην ουλτραμαρίνα , ενώ το κίτρινο καδμίου είναι απέναντι στο κόμπαλτ μπλε, όπως και η ψημένη σιένα. Το ανοιχτό κόκκινο είναι απέναντι στο θαλομπλέ.

Αναρτήθηκε από ΛΑΣΚΑΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ

copyright ©  http://www.laskarisart.blogspot.com/

 

ΧΑΡΤΗΣ

ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑ